ÖP – är detta en ledarsida eller en arikel?

by Linnea Swedenmark on maj 26, 2011

Satte kaffet i halsen imorse. Östersundsposten har idag ett obehagligt reportage om arbetslösheten bland unga med skyll dig själv-tema och något man skulle kunna tro snarare är en politisk ledare än ett oberoende reportage.

Rubriken ”Det går att få jobb – men det gäller att anstränga sig” sätter ribban, och fortsätter med ”Att vara ung och ordna jobb är inte så lätt alla gånger, men det går om man vill!” Man får sedan följa tre unga personer med arbete. Tre goda exempel på att det visst går, om man vill. Om dessa tre personer, som jag inte tvivlar på är duktiga, kan man läsa att en person hade sex jobb samtidigt och säger att man ska vara beredd på att starta lågt, en annan ger tipset ”Visa att du vill jobba”. Man kan alltid hitta bra exempel. Solskenshistorier. Men här gör man det med en vinkel som ger en bitter eftersmak;

det finns jobb om du vill och anstränger dig.
Alltså; De som inte har jobb anstränger sig alltså inte tillräckligt helt enkelt.

Man har dock en faktaruta

”Snabbt växande arbetslöshet
Var tredje person (33 procent) mellan 19 och 24 år som är född utomlands saknar jobb. För tre år sedan var det var unge­fär var femte (22 procent).

Bland svenskfödda stiger andelen arbetslösa inte lika snabbt: 2008 var 15 procent arbetslösa mot 21 procent i fjol”

Att man som seriös tidning både konstaterar att arbetslösheten är väldigt hög, speciellt bland unga och utlandsfödda, för att sedan hävda att
- Men det går om man vill tillräckligt! Är pinsam läsning.

Här är en länk till artikeln

En kommentar

Det man frågar sig är ju om dessa högerpopulister isåfall tror att det egentligen finns arbetstillfällen till de 25% arbetslösa ungdomarna, bara det att antingen arbetsgivarna är sjukt inkompetenta på att hitta arbetssökande (de är ju så få) eller om de tror att de arbetssökande är helt oförmögna att hitta de jobb som dräller i högar överallt? Eller tror de möjligtvis att anställningar magiskt skapas automatiskt när folk letar efter dem? Den trollformeln borde man isåfall applicera på mycket annat också. Glass till exempel.

Att skylla arbetslöshet på de arbetslösa istället för på bristen på arbete är aningen korkat.

by Åvall on 26 maj, 2011 at 10:56. #

Vad tycker du?

Obligatoriskt.

Obligatoriskt men publiceras inte.

Om du har en.